Konferencë jubilare në nderim të 50-vjetorit të Kongresit të Drejtshkrimit

10 nëntor 2022, ora 10.00, në "Tirana International Hotel"

Konferencë jubilare në nderim të 50-vjetorit të Kongresit të Drejtshkrimit

50-VJETORI I THEMELIMIT TË AKADEMISË SË SHKENCAVE TË SHQIPËRISË

1972 - 10 tetor - 2022

50-VJETORI I THEMELIMIT TË AKADEMISË SË SHKENCAVE TË SHQIPËRISË

Konferenca Ndërkombëtare e Trendeve në Nanoteknologji

2022 TNT nanoBalkan

Konferenca Ndërkombëtare e Trendeve në Nanoteknologji

Baladat dhe audienca në kohë dhe hapësirë, 1-5 shtator 2022

Akademia e Shkencave dhe Komisioni Ndërkombëtar i Baladave organizojnë Konferencën e 50-të Botërore të Baladave në Tiranë e Gjirokastër

Baladat dhe audienca në kohë dhe hapësirë, 1-5 shtator 2022

“Mitrush Kuteli, shkrimtari, studiuesi, përkthyesi” në 115-vjetorin e lindjes

Kryetari i Akademisë së Shkencave, akad. Skënder Gjinushi i akordon Dhimitër Paskos "Nderi i Akademisë"

“Mitrush Kuteli, shkrimtari, studiuesi, përkthyesi” në 115-vjetorin e lindjes

Dekorimi nga Presidenti

Presidenti Meta dekoroi me titullin “Kalorës i urdhrit të Skënderbeut” akademikun Anastas Angjeli

Dekorimi nga Presidenti

Presidenti dekoron Akademikun

Presidenti Meta dekoroi me titullin “Kalorës i urdhrit të Skënderbeut” akademikun Dhimitër Haxhimihali

Presidenti dekoron Akademikun

 

REAGIMI SHKENCOR KUNDER COVID19

Seksioni i Shkencave Natyrore dhe Teknike miraton kandidaturat për titujt “akademik” dhe “akademik i asociuar” të ASH-së

Botohet studimi për gjuhën shqipe në Bullgari - E FOLMJA SHQIPE NË FSHATIN MANDRICA

Mbështetur në materialet dhe studimet e studiuesve shqiptarë, studiuesi bullgar Prof. Ludmill Stankov ka ndërmarrë një hulumtim të ri të së folmes shqipe të Mandricës (Bullgari) dhe ka përgatitur një monografi me titull "E FOLMJA SHQIPE NË FSHATIN MANDRICA".
Në bazë të studimeve të Dhimitër Shuteriqit dhe Mahir Domit (me rastin e 100-vjetorit të lindjes së tyre), Akademiku Mahir Domi dhe Akademiku Dhimitër Shuteriqi kanë pasur marrëdhënie të ngushta kolegjiale me dijetarët bullgarë të fushës së shkencave filologjike. Autori bullgar vlerëson të dy këta dijetarë të shquar, të cilët njihen edhe për kërkimet dialektologjike në fshatin Mandrica të Bullgarisë, i themeluar në fillim të shekullit XVIII prej mërgimtaresh shqiptarë nga Vithkuqi, të cilët kanë ruajtur brez pas brezi gjuhën shqipe dhe shumë elemente të kulturës popullore shqiptare.
Lidhur me botimin e vet të fundit. Prof. Stankov shpreh konsideratën dhe mirënjohjen për Prof. Emil Lafe, për mbështetjen dhe orientimin me vlerë të jashtëzakonshme.
Monografia prej 230 faqesh pritet të botohet nga Universiteti i Sofjes dhe është një kontribut për zhvillimin e mëtejshëm të lidhjeve akademike ndërmjet dy vendeve tona.