Konferencë jubilare në nderim të 50-vjetorit të Kongresit të Drejtshkrimit

10 nëntor 2022, ora 10.00, në "Tirana International Hotel"

Konferencë jubilare në nderim të 50-vjetorit të Kongresit të Drejtshkrimit

50-VJETORI I THEMELIMIT TË AKADEMISË SË SHKENCAVE TË SHQIPËRISË

1972 - 10 tetor - 2022

50-VJETORI I THEMELIMIT TË AKADEMISË SË SHKENCAVE TË SHQIPËRISË

Konferenca Ndërkombëtare e Trendeve në Nanoteknologji

2022 TNT nanoBalkan

Konferenca Ndërkombëtare e Trendeve në Nanoteknologji

Baladat dhe audienca në kohë dhe hapësirë, 1-5 shtator 2022

Akademia e Shkencave dhe Komisioni Ndërkombëtar i Baladave organizojnë Konferencën e 50-të Botërore të Baladave në Tiranë e Gjirokastër

Baladat dhe audienca në kohë dhe hapësirë, 1-5 shtator 2022

“Mitrush Kuteli, shkrimtari, studiuesi, përkthyesi” në 115-vjetorin e lindjes

Kryetari i Akademisë së Shkencave, akad. Skënder Gjinushi i akordon Dhimitër Paskos "Nderi i Akademisë"

“Mitrush Kuteli, shkrimtari, studiuesi, përkthyesi” në 115-vjetorin e lindjes

Dekorimi nga Presidenti

Presidenti Meta dekoroi me titullin “Kalorës i urdhrit të Skënderbeut” akademikun Anastas Angjeli

Dekorimi nga Presidenti

Presidenti dekoron Akademikun

Presidenti Meta dekoroi me titullin “Kalorës i urdhrit të Skënderbeut” akademikun Dhimitër Haxhimihali

Presidenti dekoron Akademikun

 

REAGIMI SHKENCOR KUNDER COVID19

Seksioni i Shkencave Natyrore dhe Teknike miraton kandidaturat për titujt “akademik” dhe “akademik i asociuar” të ASH-së

19 Nëntor - Takim në Akademinë e Shkencave


Gjatë vizitës së vet në Tiranë, një Delegacion i Parlamentit të Kosovës, i kryesuar nga Kryetari i Komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Kulturë dhe Sport, Z. Nait Hasani realizoi një takim në Akademinë e Shkencave, me Kryetarin e Akademisë, Akad. Muzafer Korkuti, anëtarë të Kryesisë dhe drejtuesit e Seksioneve. Në takim merrnin pjesë edhe drejtuesit e Komisionit Parlamentar të Edukimit dhe Medias në Kuvendin e Shqipërisë, Z. Genc Pollo dhe Z. Alfred Peza.
Miqtë i njohën drejtuesit e Akademisë me përpjekjet, synimet dhe objektivat e tyre në kuadër të përgatitjes dhe finalizimit të dy projektligjeve të rëndësishme në përgjegjësinë e këtij komisioni: projektligji për Akademinë e Shkencave dhe projektligji për arsimin e lartë. Në këtë sfidë, përfaqësuesit e popullit në parlamentin e Kosovës e shohin me përparësi këshillimin dhe bashkërendimin me akademikët, jo vetëm për specifikën e ligjeve në fjalë, por edhe për faktin që është përgjegjësi e këtyre të fundit të jenë aktivë në përpjekjet e ndërtimit të themeleve të shtetit. Z. Hasani theksoi se kur akademikët thonë fjalën e tyre, kjo duhet të jetë fjala e fundit në përcaktimin e çështjeve.
Pjesëmarrësit në takim vlerësuan bashkëpunimin aktual shkencor mes dy vendeve, që zhvillohet mbi shtratin e një Marrëveshje të përgjithshme të vitit 2000 midis Akademisë së Shkencave të Shqipërisë dhe Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës, dhe Protokolleve çdo 2 vjet. Për rëndësinë e madhe që ka ky bashkëpunim, ka nevojë të harmonizohen më mirë projektet dhe programet e dy akademive dhe instituteve shkencore, jo vetëm për të shfrytëzuar në mënyrë racionale burimet dhe kapacitetet tona modeste, por edhe për të dhënë dhe për të krijuar më të mirën e përpjekjeve tona të përbashkëta, sidomos në fushën e albanologjisë.
Më herët, një delegacion i Komisionit përkatës të Parlamentit të Shqipërisë ka vizituar Kosovën, ku u takua me përfaqësues të institucioneve të shkencës dhe arsimit të Kosovës. Siç e theksoi Z. Pollo dhe Z. Peza, ky kuadër po na afron jo vetëm në qëllimet tona por edhe në nismat për çështje themelore, në aktivitetet dhe projektet e rëndësishme të përbashkëta, sidomos në shkencë, arsim e kulturë.