Image 1 title

type your text for first image here

Image 1 title

Image 2 title

type your text for second image here

Image 2 title

Image 3 title

type your text for third image here

Image 3 title

Image 4 title

type your text for 4th image here

Image 4 title

Image 5 title

type your text for 5th image here

Image 5 title

Image 6 title

type your text for 6th image here

Image 6 title

Image 7 title

type your text for 7th image here

Image 7 title

Image 8 title

type your text for 8th image here

Image 8 title

Image 9 title

type your text for 9th image here

Image 9 title

Image 10 title

type your text for 10th image here

Image 10 title

Akademik Zija XHOLI


Zija XHOLI
Fusha: Filozofi


Akademik Zija XHOLI

XHOLI Zija (1923–2012). Pedagog i filozofisë në Universitetin e Tiranës, profesor, akademik. Lindi në Korçë, ku kreu Liceun Kombëtar francez. Mori pjesë në Lëvizjen ANÇ si ilegal më pas në Brigadën XX S. Kreu studimet e larta për filozofi në Universitetin “Lomonosov” të Moskës (1952). Më 1952 filloi punën si pedagog i filozofisë në Institutin e Lartë Pedagogjik të Tiranës dhe prej vitit 1957 në Universitetin e Tiranës, ku ka dhënë kurset e plota të filozofisë, të historisë së filozofisë botërore dhe të historisë së mendimit politik dhe filozofik shqiptar në disa fakultete dhe në degën e filozofisë që u hap në vitet ‘60. Ka qenë dekan i Fakultetit të Shkencave Politike e Juridike (1974–1989). Z.Xh. është bashkautor i teksteve universitare të filozofisë. Në veprimtarinë shkencore i është kushtuar studimit të mendimit filozofik shqiptar. Ka botuar monografinë “Jeta dhe veprat e Sami Frashërit” (1978), ka shkruar studime për jetën dhe veprën e rilindësve (N. Veqilharxhi, Z. Jubani, J. Vreto, P. Vasa, N. Frashëri, S. Frashëri, P. Luarasi), si edhe të autorëve të parë të letërsisë shqipe, të përmbledhura në librat e tij “Mendimtarë të Rilindjes Kombëtare” (1987) dhe “Pesë mendimtarët më të vjetër të kulturës sonë kombëtare (Marin Barleti, Gjon Buzuku, Pjetër Budi, Frang Bardhi, Pjetër Bogdani)” (2003). Në Universitetin e Prishtinës ka dhënë për disa vjet leksione për mendimtarët e Rilindjes Kombëtare Shqiptare. Ka marrë Çmimin e Republikës të Shkallës së Parë.