Image 1 title

type your text for first image here

Image 1 title

Image 2 title

type your text for second image here

Image 2 title

Image 3 title

type your text for third image here

Image 3 title

Image 4 title

type your text for 4th image here

Image 4 title

Image 5 title

type your text for 5th image here

Image 5 title

Image 6 title

type your text for 6th image here

Image 6 title

Image 7 title

type your text for 7th image here

Image 7 title

Image 8 title

type your text for 8th image here

Image 8 title

Image 9 title

type your text for 9th image here

Image 9 title

Image 10 title

type your text for 10th image here

Image 10 title

Akademik Sotir KUNESHKA

Sotir KUNESHKA
Fusha: Fizikë


Akademik Sotir KUNESHKA

Sotir KUNESHKA (1912–1991). Fizikan, profesor, akademik, Mësues i Popullit. Lindi në Boboshticë të Korçës. Pasi kreu Liceun Kombëtar (francez) ndoqi studimet e larta për fizikë në Francë (Sorbonë). Pas mbarimit me sukses të tyre u kthye në atdhe dhe shërbeu në arsim duke dhënë ndihmesë të çmueshme për ngritjen e nivelit të mësimdhënies së fizikës në shkollën tonë. Është ndër pedagogët e parë të Institutit të Lartë Pedagogjik Dyvjeçar, pionier i studimeve shkencore të mirëfillta në fushën e fizikës, dekani i parë i FSHN (1957–1958), përgjegjësi i parë i katedrës së fizikës në UT (1957), të cilën e drejtoi me përkushtim të veçantë dhe profesionalizëm, derisa doli në pension. S.K. është autori i teksteve të para në fushën e fizikës, si “Kurs i fizikës së përgjithshme” (1974–1984), “Kurs i mekanikës teorike” (1981) etj. Ka kryer studime në fushën e radioaktivitetit natyror të ujërave të vendit. Si rezultat i punës së tij shumëvjeçare u arrit të krijohet në vend një ekip fizikanësh.