Image 1 title

type your text for first image here

Image 1 title

Image 2 title

type your text for second image here

Image 2 title

Image 3 title

type your text for third image here

Image 3 title

Image 4 title

type your text for 4th image here

Image 4 title

Image 5 title

type your text for 5th image here

Image 5 title

Image 6 title

type your text for 6th image here

Image 6 title

Image 7 title

type your text for 7th image here

Image 7 title

Image 8 title

type your text for 8th image here

Image 8 title

Image 9 title

type your text for 9th image here

Image 9 title

Image 10 title

type your text for 10th image here

Image 10 title

Akademik Zef KAKARRIQI

Zef KAKARRIQI
Fusha: Veterinari


Akademik Zef KAKARRIQI

Zef KAKARRIQI (1916–1986). Mjek veteriner, profesor, akademik. Lindi në Shkodër, ku kreu dhe gjimnazin e jezuitëve. Në vitet 1936–1941 ndoqi studimet e larta dhe u diplomua në Universitetin e Milanos. U kthye për të shërbyer në Shqipëri, ku u emërua përgjegjës i shërbimit veterinar në qarkun e Prishtinës. Në v. 1945 u emërua në Laboratorin Bakteriologjik Veterinar në Tiranë dhe në vitet 1946–1947 u specializua për mikrobiologji veterinare dhe epizoo-tologji në Beograd dhe Zagreb. U zgjodh anëtar i Institutit të Shkencave (1955). Nga v. 1961 përgjegjës i katedrës së Epizootologjisë në Institutin e Lartë Bujqësor; në v. 1966–1972 drejtor dhe më pas bashkëpunëtor shkencor në Institutin e Kërkimeve Veteri-nare “Bilal Golemi”, deri në fund të jetës. Është autor i monografive: “Plasja dhe masat e luftimit” “1972”, “Tuberkulozi i kafshëve bujqësore” (1967) dhe i librave “Sëmundjet e metabolizmit në kafshët bujqësore e shpendët” (1979), “Sëmundjet me karakter tepër përhapës në kafshë” (1977) dhe “Infeksionet anaerobike në kafshët bujqësore” (1983, bashkautor). Ka kryer studime për dispepsitë, tuberkulozin dhe paratuberkulozin, enterotoksieminë, murtajën e derrave etj. Ka marrë titullin “Punonjës i Shquar i Shkencës dhe i Teknikës” dhe “Çmimin e Republikës” të shkallës së dytë.